måndag 7 mars 2016

Besök hos medlemmar i rörelsen

Idag har vi som sagt varit på en heldags rundtur i bergen för att möta flera personer som är engagerade i rörelsen här. Av de vi träffat då väljer jag att skriva om två personer.

Först träffade vi Upul Shantha och hans familj. De bor en bit bort från en mindre bergsby. Innan han skadade sig och blev förlamad och rullstolsanvändare så var han som så många andra i regionen en bonde. Efter olyckan så var han tvungen att ändra om livet helt. Men Upul har en talang. Han är en duktig hantverkare. Han fick lite hjälp i ett projekt med att starta upp sin verksamhet. Idag några år senare är han en välkänd hantverkare och konstnär som skapar allt möjligt av små bitar av kokosnötskal som han sedan polerar upp. Han gör smycken, husgeråd och möbler. Ett bord som han hade skapat och som stod i hans lilla affär var skapad av bitar från 3000 kokosnötter! Han försörjer sig idag sin familj på sitt arbete. En liten bit jordbruksmark har familjen också kvar med frukt och annat till hushållet.

Möte två var med en kvinna som heter Swarna Malkanthi. Hon har växt upp under mycket svåra förhållanden. Där hon var oönskad av sina föräldrar eller i byn pga sin funktionsnedsättning, inte kunde gå i skolan pga otillgänglighet, fattigdom och allmänt svåra förhållanden. Byn hon bor i ligger 3 timmars bilväg till närmsta stad. När hon var tonåring så fick hon chansen till arbetsträning. Trots att ingen trodde att det skulle gå. Hon visade dem allihop att ingenting är onödigt. Idag jobbar hon och hjälper till att försörja sin familj. Hon är en stark röst för kvinnor med funktionsnedsättningars rättigheter på Sri Lanka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar